de ce e vina/meritul parintilor


Spune-mi ce părinți ai ca să-ți spun mai multe despre tine. Și despre cum gândești atunci când nu vorbești. Sau chiar despre ce povestești cu prietenii tăi.

cred că părinții pot să aibă același rol negativ pentru un copil precum înhăitarea lui cu tot felul de derbedei ori șmecheri. indiferent de cât de rebeli și emancipați suntem, în marea majoritate, în viața socială, suntem niște transpuneri ale lor.

adică să fim serioși,

într-o familie în care la cină se vorbește doar despre cutare și cutare, despre ce mașină și-a mai luat altul (și trăjni-l-ar, e un hoț, de unde îți permite?! a furat banii statului!), despre câți bani câștigă altul și cum e el defapt, caracter mizer, ce să mai, față de noi, curații și purii!, sau în ce încurcături amoroase și-a mai rătăcit colega de serviciu crengile, atunci, ponderea celor care și atunci când sunt la școală au ca unic și suprem interes să afle una alta despre celălalt, să vorbească una alta despre celălalt și să judece după haine și mașina cu care vine la școală pe copilul lui x, e foarte mare.

dacă, pe de altă parte, în familia ta se vorbește despre cărți sau politică externă și diplomație  fără a-și băga codița iscoditoare în maniera în care alții din jur își duc viața (cu excepția unora, excepționale și de admirat), cred că pe copilul acela o să-l intereseze despre notele lu unu și lu altu, scandaluri mondene din show-biz sau din liceu, banii părinților comparativ cu prostia copiilor lor, totul pe isonul unei judecăți categorice… toate astea o să-l intereseze 0,0001 către zero. dacă în familia ta se vorbește despre cultură și mersul lumii actuale, mi se pare că șansele ca și tu să ai subiecte de discuție de acest gen cresc precum numărul de judecăți superficiale și prostii spuse pe cap de locuitor pe minut.

și m-am axat acum doar pe o conversație de la cină pe de o parte și alta, că dacă aș aduce aminte subiectul educației, ar fi prea anevoios și n-am terminat o facultate de psihologie ca să abordez așa rapid toți factorii și să întorc totul pe toate părțile cu explicație a la raison.

cred că e important nu numai ce prieteni ne alegem, dar și ce extragem ca bun sau rău din părinții noștri, chiar dacă majoritatea adolescenților vor recunoaște cu mândrie că ei nu-și ascultă părinții. defapt, we are so much like them.

2 păreri la “de ce e vina/meritul parintilor

  1. Sau spune-mi mai multe despre tine ca sa-ti spun ce parinti ai, mai degraba. Suntem profund modelati de proprii parinti chiar daca nu realizam; ne place sa credem ca avem o gandire independenta, dar defapt gandim prim prisma a ceea ce au implementat parintii nostri pana la pubertate. In orice domeniu. De exemplu, consider ca ascult muzica buna si ma pot atasa de o formatie nou descoperita sau nu, prin gusturile care le am, care defapt au originea undeva in anii ’90 cand pentru prima data imi punea tata la pick-up discurile lui din studentie cu Pink Floyd sau Dire Straits. Poate daca nu facea asta, cine stie ce ascultam acum. Cred cu tarie ca un copil devine o „dezamagire” in mare parte datorita indiferentei sau proastei educatii prin puterea exemplului a parintilor. Stiu, si anturajul te influenteaza, dar in masura in care parintii iti dau voie sa te influenteze. Suna a cliseu, dar tot adevar ramane.

    Apreciază

  2. exact-exactly, man! you said it perfectly, anturaj te influenteaza in masura in care parintii iti dau voie sa te influenteze.
    haha, si tata e fan pink foyd si dire straits si m-a pus sa-i fac cd cu ei, si cu janis joplin, si sa caut pe youtube melodii pe care si le amintea el de la pink floyd… <3

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: