Oglinda


Quote: „Cel care cunoaşte pe alţii este înţelept; cel care se cunoaşte pe sine este iluminat” Lao Tzu.
Eu cred în teoria aceea care spune că relaţiile dintre oameni au acel aspect de oglindă, adică oamenii de care ne plac, şi calităţile lor, care ne uimesc, ne atrag deoarece corespund aceloraşi calităţi şi capacităţi aflate în noi, latent, pe care nu le-am dezvăluit încă, şi că, altfel, nu le-am putea sesiza. Concluzia este că devenim conştienţi de potenţialul nostru interior în acest fel, deoarece calitatea în celălalt care ne fascinează, e gata să fie „cultivată” în noi, iar apoi dezvăluită.

Totodată, detestăm anumiţi oameni şi ne respinge caracterul lor deoarece, chiar dacă ne e greu să recunoaştem, atinge în noi exact acea coardă sensibilă, pe care speram că nu o va atinge. Respingem şi detestăm acel caracter deoarece reflectă nişte defecte ori probleme pe care noi înşine încercăm să le ignorăm ori refulăm. Însă asta înseamnă şi că suntem pregătiţi să găsim soluţia problemei, ceea ce ne-ar împăca cu noi.

Şi cred că dacă poţi să faci o balanţă echitabilă a sentimentelor tale de „a place” şi a „detesta”, dacă ignori desigur resentimentele puerile şi specific adolescentine de „urât” şi „nu-mi place de persoana aceea” pur şi simplu la întâmplare şi fără o analiză reală sau fără un suflet blând, ei bine, atunci cred că mintea ne-ar fi mai deschisă, şi nu doar atât, dar am şi găsi în noi:

1) cum să dezvăluim acele virtuţi care ne atrag şi care se află în noi şi ne vor face să ne conştientizăm şi cunoaştem mai bine, dar şi să ne acceptăm şi iubim

2) cum să avem un suflet mai puţin negricios şi înnourat şi, în schimb, să rezolvăm acele chestiuni care, în opinia mea, nu fac altceva decât să determine o frustrare, o prost-dispoziţie temporală, o neacceptare de sine şi, cu atât mai mult, o sincopă în calea atingerii fericirii.

3) cu atât facem pași mai mari pe drumul de auto-cunoaștere

Şi să nu uităm, cel ce se cunoaşte pe sine, îi cunoaşte şi pe alţii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: